Het Gulpdal

Veel Zuid-Limburgers zien de gastronomie als een uiting van cultuur. Wie van lekker eten houdt, kan in het Limburgse Heuvelland op talloze plekken terecht om van deze vorm van kunst te genieten. De gastronomische tradities in Zuid-Limburg zijn befaamd: goed eten en drinken - liefst in goed gezelschap - zit in de harten en de hoofden van de mensen. 

In Slenaken – de Parel van het Heuvelland – is dat niet anders. Met twee wijnbouwbedrijven in de buurt en een breed palet aan streekproducten onder handbereik zijn het dorp en de omgeving goed bedeeld.
Het culinaire aanbod is divers. Zaken waar de gast na een stevige wandeling door de prachtige natuur terecht kan voor een simpele maaltijd, maar ook keukens waar volgens de beste Franse tradities wordt gekookt en waar zeer ervaren koks gerechten presenteren waar lang aan is gesleuteld; Slenaken heeft het allemaal.

06x206.gif

,,We doen er hier alles aan om onze gasten op culinair gebied datgene te geven wat ze thuis niet hebben: de smaak van vroeger”, zegt eigenaar Edgard Huls van hotel Het Gulpdal.  ,,Want de goede keuken – veelal streekgebonden - is samen met de gastvrijheid en de rust die Slenaken uitstraalt een reden waarom we onze gasten steeds weer terugzien. Iedere ondernemer haalt alles uit de kast om ervoor te zorgen dat de mensen niet alleen tevreden zijn, maar dat ze ook terugkomen. In veel gevallen gebeurt dat jaar na jaar.”

In hotel Het Gulpdal wordt alles bereid in eigen keuken. De boodschappenlijst wordt zorgvuldig samengesteld op basis van het aanbod van producenten uit de buurt, zegt de chefkok. ,,Waar we kunnen, maken we gebruik van duurzame en biologische ingrediënten uit de euregio”,

70x220.gif

De drive om authentieke smaken op het bord te krijgen kan ver gaan, vult hoteleigenaar Edgard Huls aan. Zo heeft hij er een gewoonte van gemaakt om in het najaar zelf de velden in te trekken om vlierbessen te gaan plukken. De reden is een voor zijn zaak befaamd gerecht: haas van wild zwijn met vlierbessensaus, puree van knolselderij, bleekselderij en gefrituurde knolselderij. Een culinaire combinatie die gedurende het wildseizoen op de menukaart prijkt en in hotel Het Gulpdal geldt als een klassieker.
Dat Huls er zelf op uittrekt, ligt voor de hand, vind hij. Omdat hij geboren en getogen is in het dorp, weet hij als geen ander waar de beste bessen zijn te vinden. Bovendien de handen uit de mouwen steken, heeft nog een belangrijk voordeel, vindt de hoteleigenaar: het maakt dat hij persoonlijk betrokken blijft bij de verrichtingen van zijn chef, waardoor hij dichterbij de gast kan staan. ,,Al krijgt mijn chef natuurlijk in belangrijke mate de vrije hand”, benadrukt Edgard.
De grootste uitdaging op culinair gebied? Edgard en chef hoeven er niet lang over na te denken: ,,Wat in elk geval belangrijk is, is dat je je gasten blijft verrassen”, zegt Edgard. ,,Dat betekent dat je ervoor zorgt dat mensen die wat langer blijven geen enkele keer hetzelfde krijgen voorgeschoteld. Tenzij ze dat natuurlijk zelf willen.”
Ook over wat de gast het liefst bestelt, zijn ze het eens. Edgard: ,,Het moet gezond zijn, licht verteerbaar en als het even kan fraai gepresenteerd. Het afgelopen najaar hadden we gerookte zalm met frisse zuurkool en wasabicrème. Lijkt erg eenvoudig, maar de kunst is om het in de juiste verhoudingen te presenteren.

       Dan is het knallen.”