Hotel Heijenrath

 

Hotel Heijenrath: ergens in het midden van Bonaire en Finland. In Hotel Heijenrath krijgt men geen dessert als afsluiter van je maaltijd, maar een toetje. Dat komt natuurlijk op hetzelfde neer, maar van poespas houden ze niet in het gezellige familiehotel Heijenrath, even buiten Slenaken.

heijenrath206.gif

,,We willen graag dat onze gasten zich hier thuis voelen”, zeggen Marieke en Bram Verrijt, die het karakteristieke hotel op de top van de Loorberg alweer zo’n vijftien jaar runnen. Laatst zeiden ze nog bij wijze van grap tegen iemand: ‘het grootste compliment dat we kunnen krijgen is dat onze gasten ’s morgens op hun sloffen naar beneden komen om van het ontbijt te genieten…’ Marieke: ,,En wat gebeurde er de volgende dag? Juist!” De omgeving van Slenaken is een plek waar je helemaal verslingerd aan kunt raken, ontdekten ook Marieke en Bram, toen ze in 2003 op een keerpunt in hun leven stonden. Verliefd op elkaar, zochten ze – na jarenlang succes een lunchroom/restaurant op de Markt in Sittard te hebben bestierd – een plek waar ze een nieuwe start konden maken. Een plek ver weg van de stad. Ze hadden er allebei zo hun eigen ideeën over. Marieke wilde het allerliefst naar Finland, maar Brams voorkeur ging uit naar het doorgaans wat behaaglijker Bonaire.

Beide plaatsen werden bezocht, maar eens konden de echtelieden het niet worden. ,,En dus zijn we ergens in het midden uitgekomen”, in Heijenrath dus, lacht Bram Verrijt op een middag in april. ,,Of beter gezegd: in Hotel Heijenrath. Een stukje buitenland in Nederland.” Nog een paar dagen en de Amstel Gold Race komt weer langs, een van de jaarlijkse hoogtepunten van het dorp. Heel Nederland, nee heel de wereld, kan op zo’n dag meebeleven hoe mooi het eigenlijk is op dit unieke plekje. Een verborgen schat bovenaan de Loorberg, die met 220 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) niet alleen het op één na hoogste punt van Nederland is, maar tevens een van de zwaarste beproevingen in de enige echte wielerklassieker van Nederland. Voor ze er gingen wonen, waren ze al aan de plek verknocht, zeggen Marieke en Bram. Als ze op mooie dagen met hun ronkende motoren het grazige Heuvelland doorkruisten, reden ze er vaak voorbij. Komende vanaf de N278 richting België, om vlak voor de grens linksaf te slaan naar Slenaken. Natuurlijk, zeggen Marieke en Bram, hadden ze ook kunnen kiezen voor het iets drukkere Slenaken. Maar het werd Heijenrath, een buurtschap op twee verraderlijke haarspeldbochten van Slenaken verwijderd. Stomtoevallig eigenlijk, want in de tijd dat ze hardop droomden van iets anders, bleek even buiten het dorp hun ideale zaak te koop te staan: Hotel Joris, dat ze omdoopten in Hotel Heijenrath. Daarna ging alles in sneltreinvaart. 

hotelheijenrath370.gif

Het eerste wat Bram en Marieke deden was alle voormalige gasten persoonlijk uitnodigen voor het openingsarrangement. Want wie eenmaal in de omgeving is geweest, hoeft nauwelijks te worden aangespoord om terug te komen. Al snel stroomden de boekingen binnen en tot nu toe gaan de zaken goed. Zelf wonen ze met hun twee kinderen achter het hotel. Dit gegeven maakt dat hotel Hotel Heijenrath in de loop der jaren een verlengstuk is geworden van hun eigen huishouden. In de gelagkamer staat een kast met spelletjes en ook kun je er kranten lezen. Ook wat het diner (pardon: avondeten!) betreft doen ze niet moeilijk. Gasten die moe ‘thuiskomen’ van een heerlijk dagje Heuvelland, Aken, Luik of Maastricht, hebben de mogelijkheid om met het hele gezin te steengrillen of te ‘vuurspiezen’. Daarnaast is er dagelijks een driegangenmenu, waarvoor Marieke en Bram zelf in de keuken staan. ,,We zouden heel ingewikkeld kunnen doen, maar we weten dat dát voor onze gasten juist niet hoeft. We hebben ook weleens gekookt met allerlei liflafjes en hele mooie sauzen. Tot er iemand zei: ‘ik heb eigenlijk liever een goede gehaktbal en erwtjes en worteltjes’. Hij stelde geen prijs op een dessert. Wel wenste hij een toetje. En met slagroom als het even kon. En die hebben we er in gehouden.”