Euregio

De Euregio Maas-Rijn (EMR), met in totaal circa 3,9 miljoen inwoners, is een van de vele Euregio's.
Internationale samenwerkingsverbanden van allerlei gebieden die behoren tot de Europese Unie. Het bijzondere is, dat het in dit geval gaat om een samenwerking van een aantal provincies en andere bestuurseenheden die verspreid liggen over drie landen. Deze gebieden bevinden zich rondom de rivier de Maas en ten westen van de rivier de Rijn, rond de zeshoek Hasselt - Maastricht - Luik - Heerlen - Aken - Heerlen - Eupen. Het gebied van de regio vormde in vroegere tijden al een samenhangend cultuurgebied tussen Maas en Rijn. Het oorspronkelijke hertogdom Limburg lag in het centrum daarvan en heeft Euregionaal een familiaire spreiding gehad tussen Maas en Rijn.

Nadat in 1976 reeds een werkgroep was opgericht die dit samenwerkingsverband omvatte, kreeg de Euregio in 1991 een juridische status (uit: wikipedia)

 

EuregioMaas-rijn.nw.gif

 

Het gebied dat valt onder de Euregio Maas-Rijn. Groene gebieden liggen in België, blauw in Nederland en rood in Duitsland. Het meest donkergroene gebied omvat de Duitstalige Gemeenschap in België.