Aken - De stad waar Karel de Grote eindelijk zijn rust vond!

De stad Aken staat in 2014 uitgebreid stil bij het feit dat Karel de Grote, de eerste ‘moderne’ keizer van Europa, 1200 jaar geleden hier zijn laatste adem uitblies. Een stad waar hij behoorlijk wat sporen heeft nagelaten en die ondanks zijn ouderdom altijd modern is gebleven.

Aken - Aachen in het Duits - is een stad die met ruim 240.000 inwoners veel groter is dan je zou vermoeden van een plaats die letterlijk aan de grens met Nederland ligt. Strikt genomen heb je niet eens een auto nodig om er te komen. Vanaf het centrum van het drielandenstadje Vaals (twintig minuten met de auto van Slenaken) wandel je in veertig minuten tijd op je gemak naar het centrum van de stad. Wie zijn auto parkeert op de gratis Park & Ride bij het Westfriedhof (de begraafplaats aan de Vaalser Strasse) heeft zelfs aan een halfuur genoeg. Uiteraard rijden er ook bussen van en naar de Nederlandse grens.

aken206.gif

Eenmaal aangekomen bij de Elisenbrunnen – een open zuilenhal met twee zijdelingse paviljoens daterend uit het eerste kwart van de negentiende eeuw waar de historische thermale bronnen van de stad liggen – voel je het bruisen van de stad.

Van hieruit is het niet ver lopen naar het grotendeels autovrije winkelgebied, met zijn talloze boetiekjes en sfeervolle straatjes, waar je om de haverklap een Printenbäcker vindt en waar je – zeker als de zon schijnt – vele terrasjes vindt. Een Printenbäcker, voor alle duidelijkheid, vervaardigt dé lekkernij van Aken: een soort taaitaaipoppetjes al dan niet voorzien van een laagje chocolade.

Omdat Aken zo lekker dichtbij ligt, is het een ideale bestemming voor mensen die even een andere geur willen opsnuiven en even een andere taal willen horen. Echt buitenland en toch vlak over de grens, zo ervaren veel mensen.

De Romeinen voelden zich er al thuis – en later natuurlijk Karel de Grote, die het symbool is van de stad - en dat is niet zo vreemd: Aken wordt door veel toeristen en zakenmensen ervaren als een gastvrije stad, met vriendelijke mensen. Of u nu komt om te winkelen, om een kuur te ondergaan of als deelnemer aan een congres: u zult in Aken een bruisende stad ontdekken, die overloopt van levensvreugde en activiteit en die iedereen wel wat te bieden heeft.

Aken, zeggen kenners, is een jonge stad en dat is ze al bijna 2000 jaar lang. Dat de stad zo’n jeugdige uitstraling heeft komt voor een belangrijk deel door de ruim 40.000 studenten die de stad huisvest. Driekwart van hen volgt een studie aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH), een van de belangrijkste universiteiten van Duitsland met opleidingen die vermaard zijn in de hele wereld.

aken370.gif

Het studentenleven zorgt voor een hoop gezelligheid: kleine kroegjes en eettentjes zijn er dan ook te over. Eten kun je er als de beste. Bijvoorbeeld in de directe omgeving van de Dom waar een heleboel kleine straatjes zijn met allemaal restaurants, pizzeria’s, kebab-tentjes en ander lekkers. Bij mooi weer zijn er veel leuke terrasjes. Voor de shoppers en de wandelaars is Aken een klein paradijs.

De stad waar Karel de Grote zijn sporen naliet en in 814 zijn laatste adem uitblies is een wervelende stad die inspireert en fascineert. De Dom en het stadhuis, gelegen in het hart van de stad, vormen het geografische en sociale middelpunt. De Akenaren zijn trots op deze monumentale bouwwerken, die zich aan het drukke stadsleven lijken te onttrekken.

Wie in Aken is, kan niet om Karel de Grote heen, want op deze mooie plek liet hij zijn meest geliefde residentie bouwen. Daarnaast was hij degene die begon met de bouw van de machtige Dom die nog steeds boven de daken van het centrum uittorent. Binnen kan je onder andere de troon en het reliekschrijn van Karel de Grote bewonderen. De Dom staat op de Unescolijst van belangrijke cultuurmonumenten.

Aken biedt veel bijzondere gelegenheden, zoals de stadsfeesten (Öcher Bend), de kunstmarkt of de kerstmarkt (die elk jaar honderdduizenden mensen uit de euregio trekt). Maar ook wanneer u er gewoon eens een keer uit wilt: u zult constateren dat een bezoek aan Aken u goed doet.