De Hoge Venen 

De Hoge Venen worden begrensd door Eupen in het noorden, Monschau in het oosten, Malmedy in het zuiden en Spa in het westen. Het Belgische, grootste deel ligt in de Oostkantons (de Duitstalige Gemeenschap plus de gemeenten Weismes en Malmedy) die tot 1919 bij Duitsland hoorden. Met toppen net onder de 700 meter is het het hoogst gelegen gebied van België, waaronder ook het hoogste punt van het land, het Signaal van Botrange (694 meter TAW (Tweede algemene Waterpassing) (gemiddeld zeenivo bij eb te Oostende), 692 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) ), Ook ontspringen de rivieren Roer, Gileppe en Helle (Duits: Hill) in de Hoge Venen.

hogevenen206.gif

Het gebied kenmerkt zich door veel neerslag, gemiddeld 1500 tot 1700 mm per jaar. Door de vele stuwmeren in het gebied wordt dit water gebruikt als drinkwater en voor stroomopwekking. Het landschap bestaat naast uitgestrekte hoogveengebieden uit heuvelachtige weiden en veel bossen. In en om de verspreid liggende dorpjes zijn karakteristieke witbepleisterde boerderijen te vinden.

Door het gebied loopt ook de Vennbahn, een inmiddels gesloten spoorlijn op de grens van België en Duitsland die vroeger Aken met het Groothertogdom Luxemburg verbond.

In het hoogveengebied zijn kenmerkende heideplanten te vinden, zoals struikhei en dophei. Ook bloemen en planten die kenmerkend zijn in berggebieden, zoals orchideeën, gentianen, zonnedauw, veenbes en veenpluis voelen zich er thuis. Omdat de beweiding de laatste decennia verwaarloosd werd, zijn daarnaast struikplanten en het pijpenstrootje opgekomen. Ten zuiden van de Hoge Venen bevinden zich velden met wilde narcissen. De Japanse duizendknoop is er een woekerende invasie soort.

Bijzondere dieren zijn onder andere lynxen, edelherten, reeën, wilde zwijnen en korhoenders.

hogevenen370.gif

In het gebied zijn talrijke wandelroutes uitgezet, deels geasfalteerd en deels over de voor het hoogveen kenmerkende houten vlonderpaden. De Hoge Venen zijn hiervoor ingedeeld in zones: Zone A is voor wandelaars vrij toegankelijk, in Zone B is wandelen alleen toegestaan over de gemarkeerde wegen en paden, Zone C is alleen toegankelijk met gids en Zone D is volledig ontoegankelijk. De zones zijn ingesteld naar gelang de aanwezigheid van zeldzame planten en dieren. In de winter zijn de Hoge Venen bedekt met sneeuw en worden diverse langlaufloipes uitgezet. In de zomer bestaat ondanks de vele neerslag vaak brandgevaar in het hoogveen. Er zijn twee "natuurcentra" (bezoekerscentra) in het gebied. Natuurcentrum Haus Ternell in Eupen van de Duitstalige Gemeenschap van België en Natuurparkcentrum Botrange in Robertville van de provincie Luik. (bron: Wikipedia)