Maastricht - De ster onder de steden!

De Ster onder de steden (A Star amongst the cities), is de slogan waarmee de oudste – of in elk geval de op een na oudste - stad van Nederland (Maastricht is wat dat betreft al vele jaren in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met Nijmegen) jaarlijks honderdduizenden bezoekers weet te trekken. Met zijn talloze monumenten, gezellige terrasjes, opmerkelijke cafés, exclusieve winkels, stijlvolle galeries en niet te vergeten zijn unieke, bourgondische kwaliteit van leven, doet Maastricht zijn bijnaam alle eer aan.

Wie in het Limburgse Heuvelland verblijft, voor een weekendje of een korte vakantie, kan bijna niet om de provinciehoofdstad heen. Sterker nog: voor veel verblijfstoeristen in het prachtige drielandengebied is de nabijheid van steden als Maastricht, Luik en Aken dan een belangrijke reden om langer te blijven of om na een eerder verblijf terug te komen. Ook in Slenaken geven de bekende blauwe ANWB-borden de richting naar Maastricht aan via de N278, de provinciale weg die je met de auto in 20 minuten naar het centrum brengt.
 
In Slenaken stopt de Veoliabus lijn 57 die als eindpunt Station Maastricht of busstation Gulpen heeft. Op maandag t.e.m. vrijdag rijden 2 bussen per uur; op de overige dagen 1 bus per uur. Voor informatie over ritkaarten, dagkaarten en Euregiotickets klik hier. Dagkaarten zijn prijstechnisch aan te bevelen. Voor actuele vertrektijden zie de informatie bij de haltes.

Het zal maar weinig mensen zijn ontgaan dat de stad Maastricht de afgelopen 25 jaar behoorlijk naam gemaakt heeft. In het buitenland verwijzen krantenkoppen dagelijks naar het Europees verdrag dat hier op 7 februari 1992 werd getekend door de regeringsfunctionarissen van de Europese landen en de Franse president. Maastricht – met zijn eeuwenoude cultuur en geschiedenis; de stad telt ruim 1400 monumenten – staat immers aan de basis van de Europese eenheidsmunt, de tegenwoordig alom besproken euro.

mmaastricht-helpoort-206.jpgDe toegenomen bekendheid heeft de door de Romeinen gestichte tweede toeristenstad van Nederland – na Amsterdam - geen windeieren gelegd: wie op een willekeurige dag een wandeling maakt door de straten en de steegjes van het monumentale centrum, merkt onmiddellijk dat Maastricht, een halve eeuw geleden nog een fabrieksstad, mede door de Maastricht University, een internationale stad aan het worden is.

Je hoort het aan de vele talen die op straat worden gesproken. En je ziet het aan de mensen die de stad bezoeken. Vaak komen zij van ver: om hier te studeren of (tijdelijk) te werken, om een bezoek te brengen aan de TEFAF, de grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld die hier elk jaar in maart gehouden wordt of om - tijdens een zwoele zomeravond – te genieten van de André Rieu-concerten op het Vrijthof.

,,Maastricht is dé stad waar geschiedenis, cultuur, ondernemerschap en talent samenkomen! Een bijzondere stad die monumentale kwaliteiten koppelt aan jeugdige dynamiek. Een Europese stad. Een 'stadse stad' die ruimte biedt voor spannende ontmoetingen. Zichtbaar creatief, innoverend en ondernemend door veelkleurige bewoners en bedrijven”, aldus de VVV Maastricht.

De Romeinen, Spanjaarden, Fransen en later de ‘Hollanders’; allemaal hebben zij hun sporen achtergelaten, waardoor Maastricht een bruisende stad is die intimiteit op on-Nederlandse wijze weet te koppelen aan grootsteedse allure.

Het bruisende karakter van de paar vierkante kilometer die de binnenstad vormen, wordt vanaf april 2013 nog eens extra benadrukt door het gegeven dat veel winkels in het centrum elke zondag geopend zullen zijn, wat – zo wordt verwacht – nog veel meer mensen ertoe zal aanzetten af en toe naar Zuid-Limburg af te reizen voor een korte vakantie.
aastricht-370.jpg

In 2018 hoopt Maastricht zich een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa te mogen noemen, wat de aanwas van bezoekers natuurlijk alleen maar groter maakt. De organisatie – die de stad inmiddels in de eindronde heeft weten te brengen - verwacht dat de hele Euregio ervan mee zal profiteren in de vorm van extra omzet en volle hotels. Voor de meeste steden in een straal van zo’n dertig kilometer rond Maastricht is dit een reden om zich aan te sluiten bij het Culturele Hoofdstad-project.

Ondanks alle grote plannen blijft Maastricht in sommige opzichten klein en overzichtelijk: ,,Wersjijnlik heet gein inkel stad in us land ’n dialek wat nog zoe vitaol is en zoe väöl prestiesj heet es Mestreechs. Mestreechs weurt nog door hiel väöl Mestreechtenere gesproke, die allemaol eve gruuts op hun moojertaol zien.”

Vertaald voor niet Maastrichtenaren: waarschijnlijk heeft geen enkele stad in ons land een dialect dat nog zo vitaal is en zoveel prestige heeft als het Maastrichts. Maastrichts wordt nog door veel Maastrichtenaren gesproken, die allemaal even trots zijn op hun moedertaal.”