Natuur

Slenaken wordt ook wel het groenste dorp van Limburg genoemd en is gelegen in het dal van de Gulp. Vanuit de invalswegen zijn de hellingbossen goed zichtbaar. Ook wordt het wel klein Zwitserland genoemd vanwege de gelijkenis met dit land. De vele gasten uit alle windstreken worden gefasineerd door de vele prachtige panoramische vergezichten.
De ijsvogel is een van de mooiste vogels in Nederland en deze heeft zijn leefgebied langs de Gulp. Omdat tegenwoordig veel minder landbouwgif wordt gebruikt is de roofvogel ook vaak in de lucht te zien. 

ijsvogel206.gifDe vele dassenburchten zijn voor de oplettende wandelaar snel gevonden. 

De dassen zien is moeilijker omdat het nachtdieren zijn die ook een winterslaap houden. Omdat veel dassen in het verkeer werden aangereden zijn vaak hekwerken geplaatst en ook tunnels onder de weg door aangelegd om de overtocht veiliger te maken. De laatste tijd worden ook vaker wilde zwijnen gesignaleerd die afkomstig zijn uit de Ardennen. De boeren zijn daar minder blij mee omdat ze de akkers danig kunnen omploegen op zoek naar voedsel.

Veel toeristen komen in de zomer, maar de lente, herfst en de winter maken dit natuurparadijs zeer de moeite waard. Naast de directe natuur in Slenaken liggen op korte afstanden nog prachtige natuurgebieden zoals in de Voerstreek, de Hoge Venen, de Eifel en de Ardennen. Geen wonder dat de gasten die dit al ontdekt hebben steeds weer terug komen om deze gebieden vanuit Slenaken verder te verkennen. Je raakt gewoonweg niet uitgekeken op de natuur.

In de Voerstreek zien we vaak de sleedoornbloessem of -bes  groeien langs de wandelwegen door de natuur.
Van deze bes wordt het bekende Voerens dröpke gemaakt, een jenever uit die streek. 
Wij noemen de streek ook het Heuvelland, maar we leven in Slenaken op de zeebodem en dat levert zo nu en dan een fossiel op. De Bellemniet is daar een voorbeeld van. Het is afkomstig van een in deze zee levende octopus en het fosiel is het versteende bod van deze zeebewoner. Omdat ze op plaatsen zeer veel voorkomen, spreekt men van bellemnieten kerkhoven.

das370.gif