Wijn - Uit Teuven én Slenaken: een goed bewaard geheim!

,,Zal ik u eens een mooie fles adviseren bij dit gerecht?”, vraagt de uitbater van het hotel-restaurant aan twee van zijn gasten die op een mooie zomeravond plaatsgenomen hebben op zijn prachtige terras met uitzicht op de Gulp. Het is rond acht uur in de avond. Het wolkendek heeft een bui voor Slenaken in petto. Maar voorlopig is het droog. En het is warm. Zelfs de krekels schijnen aan hun geluid te denken dat ze in Zuid-Frankrijk zijn.

De gastheer heeft zijn wijnkeuze gemaakt. Een wijnkeuze die het vakantiegevoel compleet moet maken. Het wordt een pinot noir-rosé afkomstig van het nabijgelegen wijndomein Pietershof in Teuven. De gastheer heeft er nog maar een paar flesjes van zegt hij. ,,En als ze op zijn roep ik heel hard ‘Piehiet’… want zo heet de maker van dit fraaie spul. En dan komt hij weer een paar flesjes brengen.”

de-plank-206.gif

Met ‘Piehiet’ bedoelt de uitbater Piet Akkermans, eigenaar van het twee hectare grote Domein Pietershof, waar enkele van de prachtigste wijnen van België worden gemaakt. Op loopafstand van Slenaken, in het Teuvense gehucht Nurop, nog altijd in het Gulpdal, waar niets nog lijkt op Nederland. Het is er vrijwel altijd muisstil en zelfs als het lekker koud is, is de lucht zo zuiver dat je je er bijna in verslikt.

Behalve van pinot noir, wordt er wijn gemaakt van chardonnay, van pinot blanc en van auxerrois. Strakke droge wijnen boordevol fruit en minerale tonen, die helemaal passen bij deze streek, waar te oordelen naar oude namen ‘Wiegersberg’ (wijngaardsberg) en“Wiegershaeghe” (wijngaardshaag), al in vroeger tijden wijn gemaakt werd. De sympathieke Akkermans – in een vroeger leven eigenaar van een keten van restaurants boven de grote rivieren - heeft zich de wijnbouw met veel pionierswerk eigen moeten maken. Akkermans herinnert zich de nachtelijke terugtochten uit de onherbergzame delen van de Eifel – waar hij het vak in de praktijk leerde – maar al te goed, vertelt hij in zijn woonkamer. Maar het is de moeite waard geweest: want in België zijn de flessen met de vermelding Voerstreek op het etiket uiterst gekend én gewild. In Nederland kent men ze nauwelijks, dus wie iets bijzonder wil proeven van (bijna) eigen bodem dient naar Slenaken te komen.

We merkten het al eerder op. Waar je ook bent in Slenaken of omgeving, op elke plek geniet je van weer een ander schitterend uitzicht. Zo ook op het even verderop gelegen hypermoderne wijndomein De Planck waar pas in 2010 - voor het eerst geoogst werd. Vanuit de grote ontvangstruimte met veel glas heb je een uitzicht over de heuvels dat gerust mag worden bestempeld als adembenemend. Het landgoed is elf hectare groot. Drie daarvan zijn momenteel in gebruik voor de aanplant van druiven, op dit moment johanitter, pinot noir en regent.

Wandelen door wijngaarden in bijvoorbeeld de Elzas of de Loirestreek behoorde al veel langer tot de grote passies van eigenaresse Bernadette Crijns en haar echtgenoot. Drie tot vier jaar zochten ze naar een eigen plek in Nederland. ,,Op een van onze wandelingen stuitten we op een klein, leegstaand boerderijtje. We keken om ons heen, zagen al die mooie heuvels en dachten: dit zou het wel eens kunnen zijn”, vertelt de in Zuid-Duitsland opgegroeide Crijns.

de-plank370.gif

,,Ik weet nog goed hoe we hier op een zaterdag bodemonderzoek hebben gedaan. Tussen de koeien, die natuurlijk kwamen kijken wat we aan het doen waren. De bodemmonsters – van zo’n beetje alle delen van het perceel moesten we materiaal verzamelen - hebben we opgestuurd naar het gerenommeerde wijnbouwinstituut in Geisenheim in de Rheingau in Duitsland.”

Al snel kwam er goed nieuws uit Duitsland. Het op een zuidoostelijke helling gelegen perceel waarop het echtpaar Crijns zijn oog had laten vallen, bleek uitermate geschikt voor de wijnbouw. Sterker nog: de grondmonsters wezen uit dat de kwaliteit van de bodem vergelijkbaar was met die in de Loire.

In juli 2007 werden 9000 stokken aangekocht, ruim twee jaar later was de wijngaard nagenoeg bedrijfsklaar. In 2010 kon voor het eerst worden geoogst en in 2012 dus voor de derde keer. ,,Ook tijdens deze oogst was het prachtig weer en met het grote netwerk aan plukkers werd het nog gezellig ook. Sommigen namen zelfs hun slaapzak mee.”

Wijndomein De Planck aan de Provincialeweg N598 / Planckerweg in Slenaken geldt binnen de gemeente Gulpen-Wittem als een officiële trouwlocatie. Die letterlijk op de grens ligt met een ander land, want wie de wijngaard per auto wil bereiken, moet een stuk langs de grens met België (rechts van de weg) rijden. Iets verder op ligt de grensovergang De Plank, genoemd naar het gelijknamige dorpje in de gemeente Voeren dat in het Frans La Planck heet.

Net als de wijnen van Wijndomein Pietershof zijn de exemplaren van wijndomein De Planck zeer in trek bij de gasten van de hotels in Slenaken. Ze staan er niet alleen op de kaart, maar worden ook gepromoot als bijzonder streekproduct. Onder anderen door de gastheer in het restaurant. Die gezien de afstand wel iets harder ‘Ber-na-dette…’ moet roepen als hij weer eens door zijn voorraad heen is.